JOC — o poveste despre Moldova spusă întregii lumi.

Baletul naţional JOC e o istorie și un prezent. El arată cât de dinamic, complex și ornamentat este folclorul nostru. E expresia vitalității, stihia comunităţii, vigoarea culturii. El e axa la care putem reveni, oricând ne pierdem în vârtejul globalizării, pentru a ne aduce aminte cine suntem.

Dansurile JOC nu sunt spuse cu jumătate de voce sau în șoaptă. Ele sunt puternic afirmative, ba chiar exclamative. Fiecare dans declară cu o siguranță de neclintit bucuria de viață. Culorile, broderiile, accesoriile — toate amplifică experiența cognitivă, vizuală și emoțională pe care o obține spectatorul. 

Spectacolul JOC este ca un caleidoscop. Din aceleași elemente, dansurile iau forme diferite de fiecare dată într-un mod neașteptat și impresionant.

Surse adiționale: arhiva JOC, filmul „JOC. Energia Vieții” (Pavel Brăila), imagini de pe unsplash.com 

LOGOTIPUL

Cu o formă ce folosește cercul ca motiv central, este o întruchipare a horelor, exactității geometrice și interacțiunilor unui grup. Un caleidoscop în care toate elementele se suprapun, se reflectă, se intersectează.

PROIECȚII SCENĂ

Au fost folosite detalii din costumele dansatorilor - secvențe de fuste, bondițe și cămăși bogat ornamentate. În timpul dansurilor, schimbarea modulelor se face prin gradient radial, iar în timpul suitelor muzicale schimbarea are loc prin gradient liniar, în valuri ce încep de la orchestră.